Blogg

8/12 Har du provat IR-bastu?

Den 8 december, 2011, i Träning, av Anna
0

Vet du vad en IR-bastu är? Är du intresserad av att uppleva värmen i en IR-bastu? Kom och prova på vår mottagning!

En Ir-bastu är vad man kan kalla en lågtemperatur bastu som ger samma värmekänsla som den vi får av att vistas ute i solen. Detta på grund av den uppvärmnings-teknik som används i en ir-bastu. Den värms upp med keramiska plattor eller karbon fiber. Värmen i en ir-bastu är mellan 40 – 60 grader, vilket i sin tur gör att personer som på grund av hälsoskäl eller annat inte trivs i alltför höga temperaturer, känner sig komfortabla i en ir-bastu. Ir-tekniken gör att värme tränger djupare in i huden ( upp till 4-5 cm ) medan traditionell bastu endast värmer huden och tränger in ca. 1-2 mm.

Detta i sin tur ger positiva effekter såsom:

Du förbränner fett och kalorier i en infraröd bastu.
Medan du njuter i din infraröda bastu jobbar kroppen på för fullt. Ett 30 min. bastubad är som att springa 10 km och förbränner upp till 600 kalorier i kroppen! En infraröd bastu kan ses som passiv träning fast du vilar. Medan du sitter i en infraröd bastu jobbar kroppen hårt. Ett 30 minuters pass skapar lika mycket svett och hjärtverksamhet som att springa en mil Kroppen använder flera metoder att kyla ner sig på då den blivit uppvärmd genom infraröd bastu. Hjärtfrekvens, hjärtminutvolym och ämnesomsättningen ökar, blodkärlen vidgas för att flytta uppvärmt blod inuti kroppen ut mot huden. Syrerikt blod transporteras till syrefattiga muskler. Värme överförs från blodet till svett och släpps ut genom avdunstning på huden. Detta är precis samma effekt som sker genom träning! NASA har forskat i denna passiva träning och har insett att den var idealisk för austronauter att hålla sig i form på vid rymdfärder. Andra positiva effekter:

-Förbättrar blodcirkulationen.
-Stärker hjärtverksamheten.
-Lindrar smärtor i muskler och leder.
-Reducerar celluliter.
-Ökar immunförsvaret.
-Ger fräschare hud.
-Avslappnande.

Men vad är infraröd värme? Infraröd värme är en långvågig värme, kan liknas med solens strålar, skall dock inte förväxlas med skadliga uv-strålar. Ir-värmen hettar upp alla föremål som den exponeras för, utan att använda luften för att transportera värmen. Ir- värme används idag både i medicinskt bruk och privat, främst då för sin helande effekt. Den ir-värme som används i våra ir-bastun är av en typ med låg energi, så kallade c-vågor.

I följande fall rekommenderas inte att använda infraröd bastu utan att rådgöra med läkare.

Mycket högt elakartat blodtryck.
Kraftiga hjärtproblem.
Knä och höftproteser eller liknande av metall.
Pacemaker.
Vid medicinering.

Tagged with:
 

Livet handlar ej om hur du har det, det handlar om hur du tar det!