Blogg

Såg ett inslag på Tv-nyheter igår morse. Det fick oss att reagera! Man har kommit på att ett enkelt blodprov som mäter inflammation i blodet, kan tidigt i livet förutsäga risken för hjärt-kärlsjukdom. Det visade en avhandling från Umeå universitet. Unga män som hade hög sänka när de mönstrade visade sig ha större risk att få hjärtinfarkt senare i livet. Förhöjd sänka pekade på inflammation i blodkärlen.
Vår reflektion blev då genast att det var av större intresse att fundera på varför de hade inflammation i blodkärlen. Svaret är ju ganska givet tycker vi,det är maten som startar detta. Men det pekar inte den här avhandlingen på alls, läs mer här i Vårdfokus
Att ständigt gå med mycket insulin produktion skapar inflammation anser vi och många med oss. Kanske man då ska äta en antiinflammatorisk kost som LCHF tex. Den triggar inte mycket insulin eller i princip ingen alls och därmed provoceras inte blodkärlen med inflammation.

Men inom försvaret är man ganska gammalmodig, vår son som gjorde allmän värnplikt för ett par år sedan, fick sockernoja av all kolhydratladdning som man höll på med i den världen. När han påpekade detta och tyckte att man skulle införa mer fett och helst smör och minska på kolhydratintaget, så att mättnad höll i sig bättre, fick han snabbt veta att man inte var intresserad av hans åsikter. Ganska stelbent tycker vi. Vår son smugglade ofta med sig kokosfett på stora övningar, så klarade han sig!

Tagged with:
 

Folk utan humor har jag svårt att ta på allvar.

 -Tage Danielsson