Blogg

Om du har intresse utav att läsa om alternativa synsätt och behandlingar så är detta ett väldigt bra alternativ. I senaste numret av Näringsmedicinsk tidskrift handlar det om ögats sjukdomar

”Ögast behov av näring
Våra ögon består av ömtåliga vävnader som är särskilt känsliga för skador från ljus och fria radikaler. Därför är det uppmuntrande att forskning och kliniska erfarenheter visar att fettsyror och antioxidanter kan motverka oxidationsskador på ögonen. Tillförseln av syre och ljus i näthinnan är mycket hög och risken för bildning av fria radikaler i ögat är stor. Eftersom näthinnan innehåller mycket omättat fett som lätt oxiderar, är den extra utsatt för de fria radikalerna. Lämpligt nog fungerar xantofyller som starka antioxidanter och har stor förmåga att minska oxidationen i ögat. Risken för skador ökar ännu mer om man utsätts för starkt solljus, miljögifter, cigarettrök och inflammation.
När det gäller fetter är det också viktigt att äta rikligt med omega 3 och minska intaget av transfetter och oxiderad omega 6. Sardiner tre gånger per vecka är en bra investering. De innehåller relativt lite miljögifter, är billiga och innehåller dessutom rikligt med D-vitamin.”

Tänk så mycket man kan lära sig! Jag visste till exempel inte att ett bra Omega 3 val var att äta sardiner, just för att den fisken innehåller relativt lite miljögifter. Så bra att veta att den är ett smart fiskalternativ om man inte vill äta Omega-3 tillskott.


Den som tittar utåt, drömmer, den som tittar inåt, vaknar.

 -CG Jung