Blogg

14/11 Ny artikel om vår saltkonsumtion i DN

Den 14 november, 2011, i Nyheter, av Torkel
0

Vi har alltid förespråkat att man ska äta oraffinerat havssalt och dricka ordentligt med vatten. Rekommendationen vi ger i mängd vatten /dag är 30 ml/kg kroppsvikt. Salt bidrar med två elektrolyter, Na+ och Cl-, som båda ingår i kroppens transportsystem. Kroppen kan inte kompensera för underskott, men justerar ständigt överskott via urinen.

Livsmedelsverket vill att hela svenska folket ska minska sin saltkonsumtion. Men frågan är om det är så lyckat för alla människor.

Älgar och rådjur söker sig till saltstenar som människor sätter upp i skogen. De är så begivna på saltet att det är förbjudet enligt jaktlagen att använda saltstenar för locka djuren från andras marker. Djurens instinkt säger dem att de behöver saltet, och det bekräftas också av modern forskning. Lagom doser av salt gynnar både tillväxt och fortplantning.

Även vi människor har en instinkt att äta salt. Det är inte så konstigt, med tanke på vår evolutionära historia i tropiska Afrika. Arkeologiska fynd visar att våra förfäder ofta levde längs kusterna och att de åt stora mängder skaldjur och kött – två livsmedel som innehåller en hel del salt.

LÄS MER HÄR: Ta råd om salt med en nypa salt!

Tagged with:
 

En persons värld är så stor som dess hjärta är.

 -Okänd