Blogg

Saltkonsumtion är en kontroversiell fråga, som i många fall styrs av myter snarare än konkret kunskap och forskning. Högt blodtryck beror inte på saltkonsumtion, utan på konsumtion av fel salt samt en kombination med stress, för lite vätskeintag, för hög konsumtion av gifter och socker som påverkar njurarna o.s.v. Det är viktigt att använda ett naturligt salt, som har bra balans med natrium och som inte är industriellt tillverkat.

Vanligt bordssalt som är raffinerat, är inte bara ohälsosamt, utan även fattigt på näringsämnen. I havssalt däremot, återfinns både bra balans på mineraler och gott om näring. Den största hälsofaran med industriellt salt är att blekningsprocessen ger en raffinering och eliminering av spårämnen. De som äter industriellt salt, kan alltså få stora obalanser av salterna, medan de som väljer ett naturligt havssalt, inte erhåller problem överhuvudtaget.

Blodets salthalt är mycket likt havsvattnets salthalt, eftersom vi härstammar från vattnet. Det är med anledning av det, som oraffinerat havssalt passar så bra för den mänskliga kroppen. Om du har högt natrium, så kan du alltså äta havssalt, men inte industriellt salt.

10 anledningar till att välja oraffinerat havssalt

1) Salt hjälper till att stabilisera och reglera hjärtslagen, tack vare sitt innehåll av magnesium och natrium
2) Natrium är avgörande för korrekt muskelfunktion
3) Salt hjälper till att minimera effekterna av stress genom att upprätthålla korrekt balans med melatonin, serotonin och tryptamin nivåer i hjärnan
4) Salt hjälper kroppen att binda upp tillräckligt med vatten för korrekt cellhydrering
5) Salt eliminerar cellulära försurning, särskilt i hjärnan och njurarna. Det är alltså en alkaliserande råvara som är perfekt idag när vi är så försurade av stress, socker m.m.
6) Havssalt stärker ditt immunsystem
7) Salt ingår som en del i att stärka benstommen och kan således medverka till att förebygga benskörhet
8 ) Havssalt ger en buffert för blodsockernivåerna, för att förhindra diabetes eller för att hjälpa de som är diabetiker så att de kan använda mindre insulin
9) Havssalt innehåller jod i en naturlig form, vilket är lättare för din sköldkörtel att absorbera och lättare för att reglera det endokrina systemet. Jod är nödvändigt för en normal sköldkörtelfunktion, eftersom det är en del av sköldkörtelhormon, tillsammans med aminosyran tyrosin.
10) Maten smakar bättre med salt som krydda. Salt är en smakförstärkare och det ökar även hållbarheten på maten. Krydda maten med naturligt havssalt eller örtsalt.
Källa: NaturalNews via Zarah Öbergs blogg

Om du tränar och svettas mycket är det viktigt att återställa inte bara vätska utan också saltbalansen. Vi har ett Basbalans pulver som återställer de stora bassalterna Natrium,Kalium,Magnesium på ett tryggt sätt. Detta reglerar även den viktiga Ph-balansen. Du kan handla det hos oss på vår mottagning eller direkt här på vår webshop!

Tagged with:
 

Att leva ett liv i hälsa är att kunna leva ett liv i balans.

 -Torkel Idéhn