Blogg

En ny bok slår upp sina pärmar i dagarna, köp den och läs den. För dig som vill veta mer om hur vi styrs. Den heter: Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost och läkemedelsindustrin

Den är skriven av Ralf Sundberg, docent och privatpraktiserande kirurg vid Slottsstadens läkarhus i Malmö. Hans bok ser vi med spänning fram emot att få läsa.

Beskrivning: Avslöjande om fusket bakom folkhälsans myter
Vi vet i dag ganska väl vilka näringsämnen som är viktigast för att bilda nya friska celler. Men läran om vårt näringsbehov har allt sedan 1950-talet omgivits av myter:
Blir man fet av fet mat? Nej, däremot kan man bli fet av att äta och dricka lightprodukter.
Är kolesterol farligt? Nej, det är nyttigt. Om kroppen har för lite kolesterol, då nybildas det automatiskt annars dör man.
Är högt blodtryck en sjukdom? Nej, högt blodtryck är ofta kroppens naturliga sätt att kompensera behovet av mer syre till hjärnan (vid stress, rädsla, andra obehag).
För att förstå varför myterna har fått ett sådant genomslag och blivit så seglivade måste man förstå vilka villkor som rådde i samhället och i politiken när »sanningarna« formulerades. Hur såg de ekonomiska/politiska drivkrafterna ut som låg bakom?
Den moderna medicinens framväxt är kantad av svågerpolitik, korruption, mutor, politisk positionering och oheliga allianser. Forskning kostar pengar och den måste ge avkastning (till de privata stiftelser som har grundat och äger de mest prestigefulla amerikanska universiteten). Därför blev det under 1950-talet lönsamt att medikalisera samhället. Bättre att skrämma miljoner till att ta blodtryckssänkande medicin i förebyggande syfte, än att bara ge till de förhållandevis få som verkligen behövde.
Och myterna hålls vid liv än i dag. Ytterst få oberoende forskare orkar och vågar utmana dem, menar Ralf Sundberg. Forskningsfusket! är en spännande, fascinerande och i grunden mycket upprörande läsning

Tagged with:
 

Ta ut glädje i förskott. Det enda som kan hända är att du varit glad i onödan!

 -Okänd