Blogg

20/10 Hjälp till självhjälp-Spikmattan!

Den 20 oktober, 2011, i Tips, av Torkel
0

I Indien har spikmattan eller fakirmattan använts vid avslappningsövningar, meditation och yoga i tusentals år av fakirer och yogis. Många faktorer tyder på att spikens tryck mot ryggen får kroppen att producera endorfiner och oxytocin. Endorfin är en kroppsegen morfinliknande ”drog”, som bl.a. frisätts vid motion, förälskelse, sex, beröring, kyssar, smek, och när man äter mörk choklad. Endorfinet ger smärtlindring och fysiskt välbehag. Det kan även ge en berusningskänsla.En annan substans som troligen också utsöndras vid spikmattebehanlinge är Oxytocin, ibland kallad ”kärlekshormonet” eller ”lugn och ro hormonet”. Det är ett hormon som bl.a. utsöndras vid beröring, smek och älskog. Oxytocinet ger bl.a. avslappning, gör att man går ner i varv och lättare somnar.

Här en artikel i Aftonbladet om CuraComp spikmattan

Nu är det också bevisat att mattan fungerar bra mot smärta. Läs mer om studien på vår hemsida idehn.com

Tagged with:
 

Jag har mött många problem i mitt liv och några av dem var på riktigt.

 -Mark Twain