Blogg

Vi kvinnor ska ha 300 gånger så mycket progesteron som östrogen i kroppen. Att vi oftast har östrogendominans beror på användandet av p-piller och hormonstavar. Kvinnor i klimakteriet ordineras ofta syntetiskt östrogen och mycket i vårt dagliga liv innehåller östrogen liknande ämnen som våra kroppar tar upp.Bla finns dessa ämnen i plaster och miljögifter men även i sojabaserade produkter. Även en livsstil med mycket stress bidrar till att sänka progesteronhalten eftersom kortisol(stresshormon) konkurrerar ut progesteronet.
Progesteron är ett mycket viktigt hormon som styr många processer i kroppen. Brist på detta kan leda till infertilitet(svårighet att bli gravid) missfall, benskörhet,lågt blodsocker klimakteriebesvär,allergier,huvudvärk/migrän,sömnproblem,PMS,minskad sexlust,övervikt kvarhållande av vätska i kroppen,sköldkörtel störning,trötthet,håravfall,gallstensbesvär och för tidigt åldrande.
Även män behöver tillskott av progesteron fast i mindre doser. Har bla visat sig kunna hjälpa vid prostataförstoring. Ring oss gärna om du har funderingar kring din hormonbalans. Det går att påverka det på naturlig väg. Läs även mer på hormoni.se


Livet ger dig tiden och rummet men innehållet får du ordna själv!

 -Lars-Eric Uneståhl